Cara Kira Kos Membina Rumah Sendiri

Advertisement
Jika anda sedang membina sebuah rumah yang selesa dan indah untuk ahli keluarga, halangan utama yang harus dilewati pertama harus paham bagaimana cara kira kos membina rumah sendiri ? Kita tahu harga tanah dan harga bahan binaan yang lebih mahal pada tahun 2016, jadi kita perlu tahu bagaimana untuk cara mengira kos membina rumah sendiri, dan kita akan membincangkan pada ketika ini, okay!

Cara Kira Kos Beli Tanah
Pertama dalam cara kira kos bina rumah Anda harus membeli tanah dengan saiz yang sesuai dengan keinginan harus mempunyai beberapa kriteria yang baik semisal dekat masjid, pasar, supermarket dan lainnya.

Contoh : Anda membeli tanah di Selangor dengan saiz 40 x 50 atau Keluasan 20000 kaki persegi maka harga tanah diperkirakan sekitar RM 80K.

Cara Kira Kos Membina Rumah Sendiri


Cara Mengira Kos Membina Rumah Sendiri Dengan Mengira Per Kaki Persegi
Saya rasa cara mengetahui kos membina sebuah rumah sendiri dengan mengira per kaki persegi adalah cara yang paling mudah dan cepat untuk mendapatkan hasil. Bagi anda yang tidak tahu ilmu kejuruteraan civil atau seni bina rumah maka kami mengesyorkan Anda menggunakan cara ini.

Pertama, anda mesti mengetahui terlebih dahulu saiz / luas rumah yang akan dibina, berapa tingkat, 1 tingkat atau 2 tingkat atau 3 tingkat ? Sebaik anda tahu saiz rumah kemudian darabkan dengan harga membina sebuah rumah per kaki persegi.Contoh: Jika anda membina sebuah rumah teres 1 tingkat dengan saiz :

1. Luas Ruang Berdinding = 2000 kaki persegi

2. Luas Anjung Berbumbung = 850 kaki persegi

Harga Kontraktor = RM 100/kaki persegi

Sekarang kadar harga kontraktor per kaki persegi :

1. Harga Ruang Berdinding per kaki persegi = RM110

2. Harga Anjung Berbumbung per kaki persegi = RM 60

Ingat ! = Harga kontraktor per kaki persegi ini boleh berubah berdasarkan waktu dan kota tempat rumah dibina, maka

Anggaran Kos Membina Rumah = 2000 x RM 110 + 850 x RM 50

= RM 220000 + RM 43500

= RM262500

Jadi Anda mempunyai kos membina rumah sendiri = RM 80000 + RM262500 = RM342500

4 Responses to "Cara Kira Kos Membina Rumah Sendiri"

 1. Nice Post
  Freshers Jobs way Provides jobs, IT jobs in india, Govt jobs , latest jobs, Bank jobs in India, Walkins, off campus placements, fresher jobs, vacancies and careers.

  BalasPadam
 2. Nice Post.
  Recruitment voice provides recruitment, latest jobs in India, Job Requirements, Government Jobs in India, Banking News, Bank jobs in India, GK Updates and Current affairs.

  BalasPadam
 3. The Himachal Pradesh Board of School Education (HPBOSE) has announced the notification for HP TET Notification 2017 Himachal Pradesh Teacher Eligibility Test (HP TET) notification HP TET 2017

  BalasPadam
 4. Assalamualaikum ...dan salam sejahtera , Puan2 dan Tuan2 ,..nak bina rumah , ubahsuai dan sambung dapur , sila ..cll 010 711 9354 area Johor Bahru ,

  BalasPadam

wdcfawqafwef