Kos Bina Rumah Murah Tapi Cantik Dan Selesa

Advertisement
Anda perlu tahu kos bina rumah murah tetapi pembinaan masih kukuh, comel, selesa dan cantik. Ramai orang berpendapat bahawa membina sebuah rumah adalah mahal, tetapi sebenarnya sangat murah!

Masyarakat hari ini sering putus asa untuk membina rumah kerana ia mempunyai persepsi akan mengeluarkan kos yang tinggi untuk pembelian tanah, membayar pembina atau kontraktor rumah, bahan-bahan dan lain-lain.

Kos Bina Rumah Murah


Berapa Kos Bina Rumah Murah Sendiri ?

Apabila kita mencari maklumat tentang kos pembinaan rumah kos rendah di internet kemudian mencari contoh, Pemaju rumah umumnya menawarkan rumah banglo dengan saiz dan reka bentuk rumah yang nyaman dan comel, dijual pada harga antara RM270k ke RM500k. Kami mengambil harga purata = RM385K

Apabila Anda menggunakan jasa kontraktor, maka ditemui Kadar Harga Kontraktor per kaki persegi antara RM95 sampai dengan RM135. Jika Anda membangun rumah dengan luas 1700ft2 termasuk porch.

Luas lantai = 1500 ft2, maka Harga bagi luas lantai kawasan rumah yang berdinding ditemukan adalah RM120 x 1500ft2 = RM180K. Kawasan rumah tidak berdinding seperti porch, varendah dan lainnya.

Gross area 1700ft2 – 1500ft2 = 200ft2 x RM75 = RM15K

Kos bina rumah murah sendiri = RM180K + RM15K = RM195k

Kos bina rumah murah sendiri + harga tanah tapak = RM195k + RM90K = RM285K

Cara Bina Rumah MurahJadi, anda boleh membina sebuah rumah dengan kos murah / rendah jika mengikut nasihat kami berikut, iaitu:

1. Membeli tanah di lokasi yang strategik berhampiran dengan lebuh raya supaya mudah untuk dilalui oleh trak dan kereta yg mengangkut bahan-bahan binaan, membina sebuah rumah di lokasi yang jauh dan sukar dilalui oleh trak dan kereta mengangkut bahan binaan akan membuat kos lebih mahal.

2. Anda membina sebuah rumah pada masa yang tepat untuk menjimatkan kos, sebagai contoh : membina sebuah rumah di musim kemarau lebih cepat dan hemat, apabila membina rumah di musim hujan, kerja sering terhalang oleh hujan.

3. Merancang reka bentuk rumah teres sederhana untuk menjimatkan kos pembinaan rumah, rumah teres mempunyai bentuk yang detail rumah mengikut fungsi, pemilihan bahan binaan yang berkualiti tetapi murah, menentukan saiz rumah dan lain-lain.

4. Anda memilih tukang rumah atau kontraktor rumah yg profesional tetapi murah, jadi anda boleh mempercepatkan pembinaan rumah, dan kos pembinaan rumah serta menjadi kukuh dan selesa.

Jadi sekian kongsi kos bina rumah murah yang boleh Anda memahaminya untuk mendapatkan tempat tinggal yang nyaman itu.

0 Response to "Kos Bina Rumah Murah Tapi Cantik Dan Selesa"

Catat Ulasan