Cara Samak Rumah Baru Sewa Menurut Islam

Advertisement
Anda telah membeli sebuah rumah baru dalam keadaan bekas atau sewa sudah tentu kita mengatakan Alhamdulillah terus mengekalkan rasa syukur dalam hati dan pujian hanya kepada Allah kerana kita boleh membeli atau menyewa. Kepada pemilik rumah baru atau rumah sewa akan bimbang jika rumah tersebut terkena najis, dan oleh itu belajarlah dan menggunakan cara samak rumah baru sewa menurut Islam daripada jilatan anjing yang najis dan haram.

Ambil perhatian, penyelidikan rumah teres baru atau rumah sewa yang diduduki bekas pemilik apakah mereka memelihara anjing atau tidak? Baik orang Islam atau bukan Islam yang suka memelihara haiwan dengan najis?

Jika fakta mendapati bahawa tiada anjing yang pernah masuk ke dalam rumah, atau tidak ada anjing yang tinggal di rumah atau tiada jilatan anjing maka anda tidak perlu bersusah payah menyamaknya kerana satu-satunya perkara yang prasangka atau dugaan yang lemah sahaja.

Cara Samak Rumah Baru Sewa Menurut Islam

Jika pemilik rumah sebelumnya adalah seorang Muslim maka tidak ikut perasaan dengan langsung menyamak rumah, pertama melakukan mencari fakta di rumah baru sewa apakah ada najis jilatan anjing secara dzahir atau tidak ? Jika tidak dijumpai maka apabila Anda melakukannya samak rumah maka ini adalah godaan syaitan, dan menandakan proses pemikiran Islam kita masih rendah dan belum mempunyai iman yang kuat.

Jika anda telah menemui bukti atau fakta bahawa penghunian sebelumnya membiarkan anjing itu keluar-masuk rumah atau lebih teruk lagi menjadikan anjing sebagai haiwan kesayangan maka ada perbezaan di kalangan ulama dalam cara menyamak rumah baru sewa daripada jilatan anjing menurut Islam :

Pertama, para ulama yang menjelaskan bagaimana samak rumah mesti dilakukan mengikut Islam berpandukan kepada prosedur samak pada jilatan anjing pada bagian dinding atau lantai rumah yang diketahui ada najis jilatan anjing najis. Seterusnya anda mencuci dinding dan lantai tujuh kali.

Dan ingat bahawa salah satu basuhan daripada dinding dan lantai rumah disyaki mencemarkan jilatan anjing mesti memakai tanah suci dengan air suci bercampur yang suci. Kemudian pada akhir cara menyamak rumah baru sewa dalam Islam adalah dengan menggunakan air mutlak dengan membasuh enam kali sehingga anda mendapati tiada lagi najis dijumpai di dalam bentuk, bau dan warna serta rasa. Dan ini adalah apa yang kita fikirkan pendapat terkuat dalam cara samak rumah daripada najis jilatan anjing.

Kedua, para ulama menjelaskan bagaimana samak rumah anjing haram menjilat lantai rumah dan mencuci semua dinding dengan sabun dicampur dengan air. Pendapat ini mengambil ilmiah samak dengan alasan yang melakukannya dengan cara yang pertama di luar keupayaan kami.

Begitu perbincangan tentang bagaimana tips cara samak rumah baru sewa menurut Islam untuk membersihkan jilatan anjing, wallahu a lam bis shawab..

0 Response to "Cara Samak Rumah Baru Sewa Menurut Islam"

Catat Ulasan

wdcfawqafwef