Cara Pengiraan Bahan Binaan Rumah

Advertisement
Apabila anda dan keluarga anda untuk membina rumah perlu tahu cara pengiraan bahan binaan rumah. Anda perlu tahu sebenarnya mengira kos membina sebuah rumah bukan kes sukar. Anda perlu ketepatan dan maklumat terkini mengenai harga bahan binaan. Selain itu pada 2016 harga bahan-bahan binaan sentiasa fluktuatif, naik-turun dan tidak menentu.

Membeli tanah untuk membina rumah adalah perkara penting yang anda perlu tahu, kerana ia boleh menjadi kos paling mahal. Dan pembelian tanah boleh menjadi separuh harga bangunan. Jika anda dan keluarga anda tidak mempunyai tanah maka bergegas mencari maklumat tentang penjualan tanah, murah dan mempunyai lokasi yang strategik (contoh: berhampiran pasar, masjid, sekolah dan tempat kerja).

Cara Pengiraan Bahan Binaan Rumah


Cara Cepat Mengira Bahan Binaan Rumah
Ramai orang terlepas pandang apabila merancang reka bentuk rumah untuk pembinaan rumah, ramai orang lebih suka serahkan kepada arkitek atau tukang bangunan, tetapi design rumah akan memberi kesan kepada bagaimana untuk cara pengiraan bahan binaan rumah.

Kami mencadangkan menggunakan reka bentuk rumah teres, rumah banglo atau rumah kampung, kerana reka bentuk rumah ini mempermudah dalam cara mengira bahan binaan rumah. Rumah teres dengan rumah banglo walaupun saiz yang sama, tetapi berbeza dalam kos. Semakin banyak bilik di dalam rumah akan menambahkan kos pembinaan rumah. Kami mengesyorkan anda lebih terperinci dalam membuat design rumah.

Pemilihan kualiti dan jenama bahan-bahan binaan untuk membina rumah yang menentukan kos, murah atau mahal? Jika wang simpanan / tabungan anda masih sedikit, membina sebuah rumah secara ansuran dengan membeli beberapa bahan-bahan binaan seperti batu, pasir, simen, besi untuk tuangan, jubin, cat, dan banyak lagi.

Kos membina rumah boleh dikira mengikut harga setiap tingkat m2 bangunan, cara mengira kos bahan binaan rumah ini adalah yang paling cepat tetapi ketepatan yang kurang.Contoh Cara Pengiraan Bahan Binaan Bata :

Kira luas bangunan tembok = Panjang tembok X tinggi tembok

Contoh : 2 Ikatan Stretcher Panjang 6 meter dan tinggi 4 meter =

2 x 4 meter x 3 meter = 24 m²

= 24 meter x 70 biji/ketul ( 1 m² membutuhkan 70 biji bata untuk ikatan Stretcher)

Jumlah bata = 1680 ketul


Contoh Cara Pengiraan Bahan Binaan Mortar ( Bancuhan 1 : 4)

Anda perlu tahu bahawa ada 2 kaedah cara pengiraan mortar

a. Berasaskan bilangan bata = 1680ketul x 0.5/1000 = 0.84 m³

b. Berasaskan keluasan tembok = 24 m² x 0.03 = 0.84 m³

Simen = 1/5 x 0.84m³ = 0.168 m³

Dalam kiraan beg/kampit = 0. 168 m³ x 28.25 bag/kampit = 4.746 bag

Pasir = 4/5 x 0.84 m³ = 0.672 m³

Silahkan Anda menggunakan cara pengiraan bahan binaan rumah yang kami share, semoga bermanfaat.

0 Response to "Cara Pengiraan Bahan Binaan Rumah"

Catat Ulasan